Få flotte og skinnende vægge med hjælp fra lokal maler

18 november 2020
Astrid Pedersen

Når et hus eller en lejlighed ikke er blevet renoveret inden for en årrække, vil forfaldet begynde at kunne ses. Gulvene vil blive slidte og triste i overfladen, mindre skader vil opstå rundt omkring – for eksempel skrammer i malingen på dørkarme, paneler og vinduesrammer – og væggene vil begynde at fremstå matte og falmede.

Ønsker du således at friske boligen op kan dette gøres relativt nemt med en gulvafslibning og en efterbehandling af dit trægulv – og så selvfølgelig maling af samtlige vægge samt lofter og indvendigt træværk.

Kan jeg selv male stuer og værelser i min bolig?

I mange tilfælde vil bolig ejere vælge selv at udføre det påkrævede malerarbejde. Dette kan dog hurtigt vise sig at være en både hårdere, dyrere og mere tidskrævende opgave end man umiddelbart skulle tro.

Selv om væggene synes glatte og fine, og ikke beklædt med gammelt væv eller tapet, skal de stadig forberedes grundigt før det kan lade sig gøre at male på dem. I hvert fald hvis malingen skal binde ordentligt, og resultatet holde længe.

Vægge, som ikke har været malet i mange år, har samlet støv og fedt fra mados samt partikler fra luft forurening, for eksempel tobaksrøg. Dette er med til at give væggene deres kedelige udseende. Og samtidig vil ny maling ikke kunne binde til overfladen førend snavset er fjernet. Dette gøres ved hjælp af sandpapir samt vand og sæbe.

Først skal væggene slibes fra gulve til lofte, helst både med groft og fint sandpapir. Dernæst skal hver enkelt væg vaskes grundigt ned. Og når væggen er tør skal den primes med det, der kaldes Microdispers, eller blåt vand, så malingen kan binde optimalt.

Allerede her står det klart at det både økonomisk og tidsmæssigt kan betale sig at hyre en dygtig maler – find ham eller hende på Malerkanonen.dk.