Kend din ejendomsskat og din ejendomsværdiskat

22 november 2020
Astrid Pedersen

Som bolig ejer har du mange udgifter på din bolig: Udgifter til fælles drift af bolig forening, grønne afgifter, og så selvfølgelig diverse skatter så som ejendomsskat og ejendomsværdiskat. Disse udgifter skal naturligvis betales med fastsatte intervaller for at du kan få lov at bo som du har valgt. Men hvad er ejendomsskat og ejendomsværdiskat – og hvad er forskellen på de to typer boligskat?

Hvad er ejendomsskat?

Ejendomsskat, også kendt under betegnelsen grundskyld, er en skat på din grund som du ad to omgange per år skal betale til den kommune hvor du er bosat. Du får en skattebillet tilsendt, enten som brev eller som digital post i din E-boks, hvoraf det fremgår hvad du skal betale. Beløbet forfalder som nævnt til betaling to gange om året – i slutningen af januar og i slutningen af juli.

Beløbets størrelse afhænger selvfølgelig af størrelsen på din grund, men også af hvilken kommune du bor i, idet det er kommunen som forestå fastsættelse af grundskylds promillen. Denne ligger mellem 16 og 34 promille, og du kan altid slå din kommunes satser op hos Skatteministeriet. Ejendomsskat forveksles ofte med ejendomsværdiskat, som man som bolig ejer også skal betale.

Hvad er ejendomsværdiskat?

I modsætning til ejendomsskat, som beregnes på baggrund af grundens størrelse, beregnes ejendomsværdiskat ud fra den offentlige ejendoms vurdering. Som bolig ejer betaler din ejendomsværdiskat én gang på månedlig basis via din forskuds opgørelse.

For boliger, som er vurderet til en værdi på op til 3.040.000 kroner, beregnes ejendomsværdiskatten til at udgøre 1% af boligens værdi. Boliger som er vurderet til en værdi på over dette beløb tillægges 2% ejendomsværdiskat af alt hvad der overstiger de 3.040.000 kroner. Skat tager altid udgangspunkt i den vurdering som giver dig det mest gunstige grundlag for beregning af din ejendomsværdiskat.

Du kan læse meget mere om ejendomsskat og ejendomsværdiskat på husblog.dk