Man skal nogle gange dybt ned med rodfræsning

04 maj 2022
Anders Lundtang Hansen

advertorial

Du kender måske den analogi med, at et isbjerg er meget større, end hvad man lige kan se, for det er faktisk ikke den største del, som der er over vandet – den del befinder sig derimod under vandet.

Det er en af grundene til, at skibe sejler langt forbi isbjerge i vand, da de kan være bredere, end hvad man kan se.

Den sammenligning kan man faktisk også bruge, når det drejer sig om planter og træer, for selv sådan noget som en mælkebøtte kan have nogle rødder, der strækker sig langt ud under jorden.

Dette gør den jo, fordi den skal have næringsstoffer og vand til sig, og desto længere den kan række ud, desto større chance er der for, at den kan få noget i sig til at overleve.

stub og rodfræsning

Så når vi trækker den op, skal man have alle rødderne med, for det er ikke nok bare at kappe toppen af den, hvis man vil helt af med den.

Disse rødder til træerne i forbindelse med rodfræsning kan synke dybt

Det samme gælder så med træer, som man ikke bare vil have fældet, så de kan vokse op på ny, men hvor man vil helt af med træet, fordi der skal plantes et nyt, man vil have plantet nogle blomster, der skal lægges græs ud, eller man ligefrem vil bygge noget helt nyt.

Her skal man have dens rødder med, for det er ikke nok, at man bare fjerner stubben, for den er jo bare et udtryk for, hvor lavt man kunne komme for at fælde træet, da det jo er svært at gøre helt nede ved jorden.

Træet lever jo stadig, da det får sine næringsstoffer fra jorden og vokser opad, så hvis det træ helt skal visne og dø, så er det faktisk bedst at komme de rødder til bunds.